Ziua de 1 septembrie marchează în viața Bisericii începutul unui nou an. Acesta poate fi un moment foarte bun pentru a pune fiecare dintre noi un lucru nou în viața noastră, la care poate ne-am gândit până acum, dar nu l-am început.
Sfântul Apostol Pavel îi îndeamnă pe tesaloniceni și pe noi cei de astăzi deopotrivă: „Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.” (I Tesaloniceni 5,17-18).
Îmi vorbește oare Apostolul mie? Cât de prezentă este oare rugăciunea în viața mea? Nu putem spune că ne rugăm îndeajuns de mult, nu?
Cât v-ați rugat până acum în timpul unei zile? O dată? De două ori? 5 minute? Câteva ore? Deloc?
Nu trebuie să intrăm în panică! Indiferent de răspunsul pe care îl avem în sufletul nostru, fiind început de an bisericesc vă propun să reconsiderăm, fiecare dintre noi, modul și timpul în care să ne rugăm.
Cum putem face aceasta? Trebuie să începem de undeva!
Iată 4 sfaturi concrete care ne pot ajuta în formarea unei rânduieli a rugăciunii (Atenție! Aceste îndrumări nu sunt pentru cei care au deja format un ritm al rugăciunii, ci pentru cei ce vor să înceapă de undeva o rânduială):
1. Organizează un loc special și fii constant!
Așa cum folosim bucătăria pentru a mânca sau șifonierul pentru a ne ține hainele, ne ajută mult să avem un loc special în care să ne rugăm. Poate fi o cameră mică, separată, sau pur și simplu un colț al unei camere. Putem pune în acest loc cu o candelă care să stea mereu aprinsă, icoane, o cățuie în care să aprindem cărbune și tămâie, un sfeșnic pentru lumânări. Este important să avem acest loc așa cum este important să ne fixăm cât timp vom petrece zilnic aici. Pentru început pot spune: „Mă voi ruga aici 10 minute în fiecare dimineață”. Ne ajută să avem o carte de rugăciuni din care vom stabili ce anume vom citi (De ex: „În fiecare dimineață citesc Rugăciunile dimineții” sau „În fiecare vineri seara voi citi Acatistul Bunei Vestiri”). Deci este important să fixăm LOCUL, TIMPUL și CONȚINUTUL!
2. Implică-te fizic în rugăciune!
Metaniile sau închinăciunile ne ajută în timpul rugăciunii. Pe lângă sensul duhovnicesc, acestea alungă starea de lene sau somnolență.
Rostitul cu voce tare va ține mintea mai mult concentrată asupra rugăciunii.
Un alt instrument ce poate fi folosit este metanierul. Acesta ne ajută să rostim rugăciunea inimii („Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”) oriunde și oricând.
3. Nu uita că vorbești cu Cineva!
Dincolo de rugăciunea citită, trebuie să fim mereu conștienți că vorbele noastre se adresează unei Persoane. Unele rugăciuni sunt adresate lui Dumnezeu Tatăl, altele Fiului Hristos, iar altele către Sfântul Duh. Alte rugăciuni se adresează Maicii Domnului sau altor sfinți pe care îi îndrăgim. Rugăciunea nu este o poezie ci chiar un dialog pe care îl purtăm cu Dumnezeu și sfinții săi!
4. Cere sfat duhovnicului!
Așa cum un profesor ne spune ce, cât și de unde să învățăm un anumit lucru așa și duhovnicul ne poate îndruma în formarea rânduielii rugăciunii. Putem sta de vorbă, în mod deschis cu el pe această temă și vom primi sfaturile cele mai bune. E bine ca orice rânduială de rugăciune să fie binecuvântată de duhovnic.
Acești pași nu reprezintă o expunere teologică despre rugăciune ci reprezintă doar câteva repere concrete care pot ajuta o persoană să înceapă de undeva rânduiala rugăciunii personale.
Aici puteți găsi un videoclip (în limba engleză) care reprezintă sursa sistematizării acestor pași: https://youtu.be/8jnufgwLUHk
În final iată un gând despre rugăciune al Sfântului Varsanufie de la Optina, care poate fi de asemenea de folos:"Din tăcere se naşte liniştea, iar din linişte, rugăciunea."